Oliiviöljyjä löytyy markkinoilta pilvin pimein, eikä laatuvaihtelultakaan pystytä tästä syystä välttymään. On kuitenkin olemassa useita tapoja erottaa väärennökset aidosta laadukkaasta extra-neitsytoliiviöljystä!
Listasimme nyt kolme hyvää keinoa arvioida oliiviöljyn laadukkuutta.
Väri kertoo
Laadukas oliiviöljy vaihtelee väriltään tummanvihreästä kullankeltaiseen.
Väriin vaikuttaa öljyyn käytetyt oliivit sekä niiden poimimisen ajankohta, mutta läpinäkyvää laadukas oliiviöljy ei ole koskaan!
Etiketti ja pullo
Laadukasta oliiviöljyä etsiessä kannattaa ensimmäisenä etsiä termejä extra-neitsyt- tai vähintään neitsytoliiviöljy.
Myös päivämäärät pullossa kertovat öljyn tuoreudesta, joten on syytä tietää, että öljyt säilyvät puristamisesta noin 1,5–2 vuotta.
Laadukkaiden öljyjen alkuperä pystytään myös usein painamaan etikettiin tarkasti. Paras pullo laadukkaalle oliiviöljylle on tumma lasipullo.
Maku on paras todiste
Laatu on helpoiten tunnistettavissa öljyn mausta. Korkealaatuisen ekstra-neitsytoliiviöljyn maku on hieman karvas ja pisteliäs, mutta ennen kaikkea miellyttävä.
Makua ei toki kaupassa pääse useinkaan testaamaan, mutta makua ei pystytä huijaamaan. Varsinkin öljyihin vihkiytynyt henkilö tunnistaa laadukkaan öljyn viimeistään mausta.