Ainesosat
✔ 2 kg kastanjoita, raakana kuorittuja, jotta pysyvät ehjinä
✔ 500 g Memmas Knossos -oliiviöljyä
✔ 1 kg punasipulia (yksi silputaan hienoksi, muut jätetään suuriksi lohkoiksi tai renkaiksi)
✔ n. 6 dl raastettua tomaattia
✔ 2 rkl viinietikkaa
✔ 3–4 valkosipulinkynttä silputtuna
✔ 2 paprikaa silputtuna
✔ noin ½ l vettä ja sen jälkeen tarpeen mukaan pieninä erinä
✔ 1 dl valkoviiniä
✔ yhden luomuappelsiinin kuori
✔ 3 laakerinlehteä
✔ 1 tl neilikan kukkanuppuja (ei jauhetta, sillä se muuttuu kitkeräksi)
Valmistusohjeet
- Tee kastanjoihin viilto tai kaksi ylä- tai alapäähän. Tämä ei vaikuta makuun vaan tekee kuoresta helpommin irrotettavan.
- Laita kastanjat veteen vuorokaudeksi tai kahdeksi. Kun kuoriminen on helppoa, ovat ne olleet riittävän kauan vedessä.
- Leikkaa terävällä veitsellä kastanjan kanta irti ja kuori ulkovaate ensin. Sisävaate irtoaa helposti, jos kastanjat ovat tuoreita tai riittävästi liotettuja. Jos se ei irtoa, täytyy aluskuori rapsuttaa hiljalleen pois. Tärkeintä on pitää kastanjat mahdollisimman ehjinä.
- Pilko kattilaan valkosipuli, lisää silputtu sipuli ja paprika, kaada päälle raastettu tomaatti, Memmas Knossos -oliiviöljy ja viinitilkka.
- Hauduta hellalla, kunnes vihannesten solunesteet ovat haihtuneet, ja pohjalla on helposti liikkuvaa sosetta.
- Lisää vettä puoli litraa sekä appelsiinin kuori, kanelitanko ja neilikat, sipulilohkot sekä kuoritut kastanjat.
- Painele aineet melkein nestepinnan alle. Voit tarvittaessa lisätä nestettä.
- Kuumenna ruokaa, kunnes se alkaa kiehua. Laske sitten lämpötilaa niin, että se hautuu hiljalleen kansi auki, jotta nestemäärä vähenee. Laaja ja leveä kattila tai pannu on parempi kuin kapea ja korkea.