Koroneiki-oliivilajia pidetään Kreikassa ”oliivien kuningattarena” ja se on maailmanlaajuisesti yksi suosituimmista oliiviöljyn valmistukseen käytettävistä oliivilajikkeista korkean laatunsa ansiosta.
Koroneiki-puuta on kasvanut sen ilmastovyöhykkeellä jo yli 3000 vuoden ajan. Sitä kasvatetaan ja viljellään yksinomaan oliiviöljyn tuotantoon.
Uniikki maku, uniikki ulkonäkö
Vaikka koroneiki-oliivit omaavat pehmeän makuprofiilin oliiviöljyn valmistukseen, oliivit itsessään ovat melko kitkerän makuisia eivätkä ole hyviä naposteltavaksi sellaisenaan. Koroneiki-puuta on kahta eri sävyä; vaalean- ja tummanvihreä, ja oliivit vaihtelevat vaaleanvihreästä tumman purppuraan.
Joissain koroneiki-puissa on sekä vihreitä, että purppuroita oliiveja. Koroneiki-puut ovatkin jokainen uniikkeja yksilöitään, ja niiden muuttuva ulkomuoto ja väritys tekevät niistä myös näyttävän näköisiä ilmestyksiä.
Palkituimmat oliivit ympäri maailmaa
Koroneiki on yksi palkituimmista oliivipuulajeista Australiassa ja Kaliforniassa – maissa, joissa oliivipuita ei luontaisesti ole. Maailmanlaajuisesti oliiveja on yli 400 eri lajiketta, mutta koroneiki-oliiviöljyn korkean laadun vuoksi se on valikoitunut näidenkin maiden viljelyoliiviksi.
Koroneiki-oliiveja pidetään tavallista vaikeampana kasvatettavana oliivien pienen koon vuoksi. Pieni koko aiheuttaa sen, että samaan määrään öljyä tarvitaan enemmän oliiveja kuin tavallisesti. Pieni koko vaikeuttaa myös sadonkorjuuta. Koroneiki-oliiveista valmistettua laadukasta öljyä tiedetäänkin käytettävän markkinoilla heikkolaatuisemmissa öljyissä parantamassa niiden laatua.
Memmas Knossos ekstra-neitsytoliiviöljyt valmistetaan käsin poimituista, laadukkaimmista koroneiki-oliiveista, ja ne valmistetaan täysin käsityönä Kreetalla. Memmas Knossos ekstra-neitsytoliiviöljyn valitessa tiedätkin aina saavasi laatua.