Ainesosat
✔ 1 kg lampaan lapaa, paistia tai luisia osia lampaasta
✔ 4 suurta lehtisalaattia tai villejä vastaavia
✔ n. 1 kg pieniä kesäkurpitsoja tai artisokanpohjia
✔ 1 dl Memmas Knossos -oliiviöljyä
✔ 400 g kevätsipulia
✔ 1 tl minttua
✔ 1 nippu tilliä
✔ suolaa ja pippuria
Suurus:
✔ ½ dl sitruunamehua
✔ 2 munaa
Valmistusohjeet
- Leikkaa lammas pieniksi paloiksi, mutta älä poista luita.
- Pese lehtisalaatti hyvin, irrota lehdet, anna niiden valua ja leikkaa pariin palaan.
- Pese ja silppua sipulit, käytä myös hyvät vihreät osat.
- Kuumenna öljy kattilassa ja paista lihaa vartin verran.
- Kun palat ovat ruskistuneet kauniisti, lisää sipuli, pilkottu tilli, minttu, suolaa ja pippuria.
- Lisää vettä niin, että ainekset juuri ja juuri peittyvät, peitä kattila kannella ja hauduta keskilämmöllä, kunnes liha on hyvin kypsää ja mureaa.
- Valmista muna-sitruunasuurus: Vatkaa munat suuressa kulhossa ja lisää sitruunamehu mukaan ohuena nauhana koko ajan vatkaten. Ota kattilasta varovasti kauhallinen lientä, ja valuta sekin ohuena nauhana munaseokseen koko ajan vatkaten.
- Jatka näin, kunnes muna-sitruunaseoksen lämpötila on lähes yhtä korkea kuin kattilassa olevalla liemellä.
- Vedä nyt kattila pois levyltä ja kaada muna-sitruunaseos rivakasti hämmentäen kattilaan. Älä enää kuumenna, muuten muna juoksettuu.
- Jos haluat lisätä ruokaan pieniä kesäkurpitsoita tai artisokanpohjia, lisätään ne mukaan viimeiseksi 20 minuutiksi, muutoin ne hajoavat.
(Resepti on Merja Tuominen-Gialitaki kirjasta Kreetalainen keittokirja – Terveen elämän avain.)
