Näin käytät rasvoja terveellisesti

Vaikka rasvalla on puhekielessä huono maine, on se kuitenkin tärkeä osa ihmisen ravintoa. Rasvan saantisuositus on aikuisilla ja yli 2-vuotiailla lapsilla 25–40 % energiasta. Tämä tarkoittaa käytännössä miehillä noin 80 grammaa ja naisilla 60 grammaa rasvaa päivässä. Painonhallinnan kannalta rasvan määrä on hyvä pitää kohtuullisena. Tärkeää on myös tarkastella, millaista rasvaa ravinnoksi käytetään.

Rasvoja on kahta laatua

Rasvoista on tärkeää erottaa kovat eli tyydyttyneet sekä pehmeät eli tyydyttymättömät rasvat. Rasvan laadulla on suora yhteys veren kolesterolipitoisuuteen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että 2/3 saadusta rasvasta on pehmeää ja 1/3 kovaa. Yleisesti suomalaiset saavat kuitenkin ravinnostaan enemmän kovaa kuin pehmeää rasvaa.

Pehmeän rasvan lisääminen ruokavalioon tapahtuu lisäämällä kasviperäisten rasvojen määrää. Oliiviöljy on erinomainen tyydyttymättömän rasvan lähde, kuten myös pähkinät, manteli, siemenet ja pullomargariinit. Lisäämällä oliiviöljy salaatinkastikkeeksi ja voin korvikkeeksi leivonnassa saadaan helposti korvattua kovia rasvoja pehmeillä. Myös kalan lisääminen ruokavaliossa on erinomainen tapa saada lisää pehmeää rasvaa kovan tilalle.

Kovaa rasvaa saadaan runsaasti liharuuista, juustoista, maitovalmisteista sekä makeista ja suolaisista leivonnaisista. Suosimalla vähärasvaisia valmisteita saadaan kovien ja pehmeiden rasvojen keskinäistä suhdetta muutettua terveellisempään suuntaan. Esimerkiksi korvaamalla punainen liha siipikarjan lihalla ja kalalla, voidaan saada jo merkittävä muutos oikeanlaisen rasvan saantiin.

Pehmeä rasva sisältää välttämättömiä rasvahappoja

Osaa ihmisen tarvitsemista rasvoista keho ei pysty itse tuottamaan. Tällöin ne täytyy saada ravinnosta.

Pehmeä rasva sisältää myös tärkeitä rasvaliukoisia vitamiineja. Pehmeän rasvan lisääminen ruokavaliossa alentaa veren kokonaiskolesterolipitoisuutta, kun taas kova rasva heikentää kolesterolin poistumista verenkierrosta.

Memmas Knossos oliiviöljy – logo
Oliiviöljystä luonnonmukainen hoito talven kuivattamalle iholle

Oliiviöljystä luonnonmukainen hoito talven kuivattamalle iholle

Talvi kuivattaa Talvella lämpötilojen suuri vaihteluväli tuottaa omat haasteensa niin iholle kuin pintaverisuonille. Vaikka iho olisi luonnostaan rasvainen, tarvitsee sekin säännöllistä kosteutusta – kuivasta ihosta puhumattakaan. Kosteusvoiteita ja muita kuivan...

Oliiviöljystä on moneksi!

Oliiviöljystä on moneksi!

Oliiviöljy tunnetaan loistavana ja ennen kaikkea terveellisenä raaka-aineena ruoanlaittoon, mutta mihin kaikkeen muuhun sitä voidaan hyödyntää? Listasimme alle muutaman eri tavan hyödyntää tätä luonnonmukaista ja monikäyttöistä tuotetta! Oliiviöljy auttaa pölyjen...

Extra-neitsytoliiviöljyn hyödyt

Extra-neitsytoliiviöljyn hyödyt

Memmas Knossos extra-neitsytoliiviöljyt puristetaan korkealaatuisista kreetalaisista oliiveista, ja ne soveltuvat erinomaisesti osaksi terveellistä ruokavaliota. Etelä-Euroopassa oliiviöljyjen terveyshyödyt ovat laajalti tunnustetut. Oliiviöljyt soveltuvat paitsi...